Tja, det låter kanske inte så smaskigt. Men jag har faktiskt märkt skillnad efter att jag vid mensens första dag började dricka te gjort på torkade hallonblad och daggkåpa. Daggkåpan plockade jag på gården i somras och hallonbladen på landet. Sen lät jag dom torka och förvarar dom nu mörkt i glasburkar. Efter att vår mynta i somras vuxit sig lite för stor, så tog jag tillvara även de bladen och i hett vatten med lite honung blir det hur gott som helst. Jag plockade inte heller mängder, utan t.ex. hallonbladen ryms i en gammal sillburk. Det behövs ju tack och lov ändå bara en gång i månaden så jag tror nog att min burk kommer att räcka till nästa år då det går att plocka hallonblad igen.

Varför just hallonblad och daggkåpa? Jo, de har nämligen sammandragande egenskaper och sköter om slemhinnorna och de kvinnliga organen. Hallonblad både stärker och slappnar av livmodern och kan hjälpa mot rikliga blödningar och mensvärk. Man brukar ju även rekommendera hallonbladste inför förlossning p.g.a den sammandragande egenskapen. Daggkåpan har ganska samma egenskaper och kan även användas efter förlossningen och vid övergångsbesvär.

Även Mynta har många bra egenskaper just med tanke på mensen. Redan under antiken var myntan en känd läke- och kryddväxt. Även kineserna trodde på myntans lugnande och kramplösande egenskaper och Plinius lovordade dess smärtstillande verkan.
Förutom att det är gott att dricka te, och värmande nu då det börjar vara kyligt, så har jag märkt att mensen är mindre riklig än tidigare och jag tycker också att den molande värken som jag brukar ha den första dagen minskar betydligt. Och så känns det också bra att veta att mitt te inte innehåller något som jag inte vet om. Man får såklart vara noga med att plocka växter som ska förtäras så långt bort från en trafikerad väg som möjligt.