Inatt var jag rädd

Inatt blev jag verkligen rädd. Jag vaknade vid 4.30 av att det ringde på dörren. Något besök väntade jag inte vid den tiden såklart.. Efter att det ringt på dörren så började någon rycka i dörrhandtaget.

Jag vågade inte gå ner och se efter vem som var där eftersom jag då hade varit tvungen att gå så att personen där ute antagligen skulle se mig. I något skede tyckte jag att jag hörde röster så jag visste inte ens om det var en eller flera.

Jag fann inget annat val än att ringa 112. Men någon patrull fanns ju inte i närheten såklart. Efter en stund ringer polisen upp. Jag blev ombedd att ringa upp på nytt om han försvann eftersom de hade så mycket i Åbo och var så långt borta.

Hann ringa flera andra samtal också efter detta, men de flesta har ju telefonen på ljudlös på natten. Tänkte om någon i närheten hade haft möjlighet att komma och skrämma bort honom. Eller inte vet jag vad jag tänkte.. I såna här situationer tänker man inte så mycket.. Rinde också och väckte upp pappan som ju var yrvaken och blev jätte orolig såklart. Men vad skulle jag göra?

Plötsligt vaknar storebror och har hört mitt samtal och är så rädd så han skakar. Han tror att det är en tjuv som försöker ta sig in.. Jag försöker lugna honom samtidigt som jag med jämna mellanrum hör hur någon rycker i dörrhandtaget. Jag försöker också skuffa bort alla hemska tankar på vad som skulle hända ifall han skulle ta sig in på något sätt.. Men försöker hålla mig så lugn det går. Sätter storebror på vakt i fönstret för att spana efter polisbilen. Så att han ska ha något att fokusera på. 

Till slut efter en evighetslång halvtimme kommer polisen. Jag hör inte vad dom säger men då jag till slut vågar öppna dörren så informerar dom mig om att det ”bara” var nån väldigt berusad person som trodde att han bodde här. 

Så han trodde det i en halv timme.

Inget hände ju, och allt gick bra men jag kan ändå inte få bort tankarna på vad som hade hänt ifall jag glömt att låsa dörren och inte vaknat. Hade han bara ringt på hade det varit en annan sak men han försökte faktiskt komma in.. 

 

Jag är väldigt glad att polisen kom även om det tog ett tag. Och att de tog händelsen på allvar och förde bort mannen. Och nu har jag flera vänner som har lovat ha telefonen på ifall det är något. Känns ju tryggt iallafall. Men kommer nog att vara rädd ett tag framöver då jag är ensam, och jag hoppas att barnen fixar detta utan desto större rädslor.

Det här var precis en händelse som jag INTE behövde just nu då jag annars också känner mig väldigt stressad och att det är lite för mycket av allt just nu. Har inte fått så mycket vettigt gjort alls idag. Pratat av mig nog i några samtal, men känner nog att det här är en händelse som säkert kommer att påverka trygghetskänslan ett bra tag.

 

Jag tror ju inte (antar att det var slumpen som gjorde att han kom hit..) att han kommer igen men ändå käns det väldigt mycket mindre tryggt än vad det gjorde igår.

6 kommentarer på “Inatt var jag rädd

 1. Åh fy! Kastades med detsamma tillbaka till det som hände mig för länge sen, då jag ännu bodde inne i Vasa, då en karl följt efter mig när jag varit till butiken. Han stod länge utanför dörren och försökte ta sig in, och man blir ju så panikslagen att man knappt kan röra sig vid såna stunder.
  Än idag så går jag och extrakollar att dörren alltid är låst, men det är det enda men jag fått av händelsen.
  Hoppas ni alla kan sova gott. Förhoppningsvis är det inte så många fullhundar i farten på en söndagsnatt. 🙂

  Gilla

 2. Usch fy, har varit med om något liknande nu i höst, om då jag hade en fönstertittare i Vasa…finns ett inlägg om det på bloggen om du vill läsa, som du hittar i vänster meny under mest lästa

  Gilla

 3. Tur att poliserna tog det på allvar. Det värsta är ovissheten i dessa situationer – du vet ju inte vem du har bakom dörren. Är det ett fyllo som gått vilse eller är det någon som faktiskt är på väg till oss för att göra något hemskt? Hoppas fyllona hittar hem i fortsättningen….

  Gilla

 4. Fy va hemskt! Hände mig en gång i Vasa också. Trapphuset är ju låst på natten och man kommer bara in med nyckel och det visade sig vara grannen ovanför som kom hem full och trodde vår dörr var hans. Men när man vaknar av att någon är bakom dörren försöker ta sig in 4-tiden på natten är man inte så kaxig fast det sen "bara" är en full granne. Hoppas ni inte får fler oväntade besök.

  Gilla

 5. Huadå, otäckt! Kan förstå att du blev skärrad! Var med om samma sak för 3 år sen när jag var hos min mamma som bor på annan ort över helgen. Jag hade farit dit redan tidigare den fredagen och det var meningen att min man skulle ha kommit efter sen på kvällen. Han ville byta till vinterdäck innan han kom eftersom det utlovades dåligt före den helgen och det krånglade då han skulle byta så klockan hann bli så pass mycket att vi bestämde att han skulle komma först på förmiddagen dagen därpå. Mamma och jag tittade på TV och jag hade somnat på soffan och vaknade först flera timmar därpå, när mamma för länge sen gått ich lagt sig. Klockan var kanske 03-04 nånting. TV:n var fortfarande på och där visades Scream. Jag satt och slötittade på filmen en stund innan jag skulle gå och lägga mig på riktigt och då plötsligt såg jag en ficklampa närma sig på baksidan av huset och så knackade någon på terassdörren (min mamma bor på första våningen och lägenheterna där har egen uteplats). Gissa om jag blev rädd! Visste inte vad jag skulle tro eller vad jag skulle göra. Så började det rycka i dörrhandtaget för att se om dörren var olåst, vilket den naturligtvis inte var. Med hjärtat i halsgropen smög jag iväg och gömde mig bakom hörnet till hallen och släckte lamporna. Ville inte väcka mamma och skrämma upp henne mitt i natten. Vem det än var som stod bakom dörren fortsatte att rycka i handtaget och knacka på dörren en bra stund. Efter en stund vågade jag smyga mig fram till bakdörren och försiktigt kika ut bakom gardinen framför dörren. Där utanför stod en kille i kanske 20-25-årsåldern och knappade på sin telefon, så han såg mig som tur var inte. Skickade meddelande åt min man, eller om jag ringde, minns inte längre, han tyckte också det var skumt. Hade han kommit på fredagskvällen hade vår hund sovit framför bakdörren och hade säkert börjat skälla, och det hade onekligen känts betydligt tryggare om min man varit där också. Kom aldrig att tänka på att jag skulle ha ringt polisen, vilket jag ju borde ha gjort. Efter den där händelsen fick mamma order om att alltid ha för persiennerna när det är mörkt och att kolla bakdörren extra noga. Det har hänt några gånger sen dess också att någon knackat på bakdörren på kvällen, såna tider när det inte borde komma någon på besök och eventuella besökare inte skulle komma bakvägen, men mamma har naturligtvis inte öppnat. Om killen som var bakom dörren den där natten skulle hem till någon och hade gått fel eller var ute efter något annat och sett att det lyste där lär vi aldrig få veta, men det har gått rykten om att någon sålt knark i området (ett helt vanligt bostadsområde med våningshus och egnahemshus) och att det ska ha bott/bor knarkare i något av grannhusen, så man vet aldrig vad för skumraskaffärer killen var ute efter. Obehagligt i alla fall.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s