Jullistan 2016

Jag har gått och väntat på att det ska dyka upp en jullista och nu råkade jag se den först hos Ronja (som hade sett den hos Josefin) Varsågoda!

 

IMG 2

Lilla jag julen 1983

 

1. Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?

 

Vårt hem stod tomt, jag och barnen firade julen i Ekenäs med mina föräldrar och med min syster och hennes man. Pappan var på jobb.

 

2. Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?

Skattjakten med några små julklappar på morgonen, doften av granen och synen av den då man vaknade på morgonen. Vi hade alltid några ljusserier i granen, en med gula lampor och en med färgade lampor som hade någonalags taggiga ljus. Dom tyckte jag om. Plingandet av änglaspelet vid julmaten och julklapparna såklart. Och dom lugna juldagarna efteråt. Doften av hyacinter och apelsiner med nejlikor.

 

3. När julhandlar du? Har du handlat alla julklappar?

Jag försöker att göra allt i god tid. I år har jag redan nästan alla klappar klara redan. (Eller okej, nu fick jag lite panik för det är ju inte ens två veckor till julafton!!) Det mesta har jag beställt via nätet eller sytt själv. Gällande maten så är det vi som fixar den i år eftersom att vi firar hemma hos oss. Om jag riktigt skulle lyxa till det så beställer jag den via nätet och hämtar upp den eller får den hemkörd den 23:e.

 

4. När äter ni julmat?

Efter julfreden äter vi risgrynsgröt. Då vi firar i Ekenäs så brukar vi gå till gravgården vid 16-tiden och då vi kommit hem därifrån så börjar maten dukas fram medan vi barn fick plocka fram julklapparna under granen. Så maten blev väl vid 17.30 ungefär. I år blir det nog säkert ungefär samma tider, kanske mat lite tidigare i år.

 

IMG 7106

Jag och tomten 1986

 

5. Vad är det bästa på julbordet?

Tycker om blandningen av allt.. Men i år då jag försöker hålla mig borta från allt för mycket kolhydrater så tänker jag äta skinka, sill, rom, smetana, lök, brysselkål, rosolli och kanske vi hittar på något annat som jag kan äta.

 

6. Hur dags öppnar ni julklappar?

Då vi ätit färdigt så plockas maten undan och passligt då det börjar bli färdigt så knackar det på dörren och tomten kommer. (om han kommer, har varit lite olika de senaste åren) Men tomten brukar bara dela ut en par julklappar till var och en, och så öppnar vi resten sen då han gått.

 

7. Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?

Oj, har ju fått så mycket fina julklappar.. Men en av de bästa var nog Parisresan som vi fick av mina föräldrar förra julen.

 

8. Hur länge efter jul har du kvar din julgran?

I min barndom hängde den med länge.. Men jag är en sån som gärna börjar med julförberedelserna i god tid, och så tröttnar jag ganska fort. Ofta är den nog ute före nyår, då jag vill ha en ny fräsch start och knarrande tulpaner.

 

IMG 7108

Jag har iallafall någongång fått vara Lucia! Året var 1991, jag var 10 år och jag tror att vi sedan bytte om så att alla fick vara Lucia, tomte och tärna en gång.

 

9. Har du någon gång firat jul utomlands?
Nej.

 

10. Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?

Att det fanns en plats där hela min familj kunde fira tillsammans. (Vi är så många numera så vi ryms inte någonstans..) I år kommer vi att fira med mina föräldrar hemma hos oss och mina syskon firar med sina respektives familjer. Sen önskar jag också att alla människor kunde få uppleva magin med julen och att alla skulle kunna känna att julen är en fin högtid. Det är så många som inte tycker om julen av olika orsaker.

 

11. Tror du att vi får en vit jul i år?

Tro kan en ju alltid göra.. Tror inget men jag hoppas det såklart. Fast i huvudsak så är vi ju ändå inomhus så kanske inte så stor skillnad, men det är ju mera stämningsfullt såklart.

 

12. Hur länge är du ledig vid jul?

Jag tar ut några semesterdagar så är ledig den 22-27.12, riktigt skönt faktiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s