Vad händer med vårt överflöd?

Jag har under veckoslutet råkat se (på fb såklart) två korta filmer som behandlar ämnet textilrester från fabriker, gamla kläder och återvinning. Den ena filmen handlar om ett företag som heter tonlé som samlar upp textilrester från fabriker i Cambodia och använder dem till att tillverka nya kläder, material att sticka och väva med och de minsta resterna gör de till papper som det tillverkas kort av!

Superstiliga kläder och accessoarer dessutom. Borde ju vara en självklarhet kan man tycka att använda upp tygresterna i textilindustrin, men tyvärr finns det ju så otroligt mycket då det tillverkas så mycket kläder till västvärlden.. Se filmen här. (länken är till en sida på fb, så jag hoppas att den fungerar.. Man måste säkert vara inloggad och scrolla ner till ett filmklipp som heter Every Thread Matters)

 

fabric 1496340 960 720

 

Den andra filmen handlar om vad som händer med (en del) av västvärdens kläder då de inte används mera. Här i norden är vi ju väldigt bra på att återvinna våra kläder. Vi säljer på loppis/skänker till välgörenhet och använder ofta kläderna tills de inte är i användningsbart skick mera. (Jag iallafall..) Men det finns tydligen många ställen som inte sysslar med återvinningen själv.

I filmen får vi veta att 100.000 ton avlagda kläder skickas till Indien varje år från oss i västvärlden för återbruk. De strimlas och blir till nytt garn, som blir till nya tyger och filtar som säljs i västvärlden. En av kvinnorna som får riva sönder kläderna berättar att hon arbetat på fabriken i 15 år. Hon drömmer om att någon gång kunna resa någonstans, allra helst till USA. Hennes man har arbetat som chaufför och varit överallt. Alltså både i Bombay och Calcutta.

Kvinnorna som river sönder kläderna och tar bort alla lappar och knappar fantiserar om vem som egentligen bär sådant och vad vi äter i västvärlden när en del kläder är stora nog att rymma 3-4 personer. Många av plaggen är i stort sett oanvända. Anledningen till det har de fått höra är att vattnet är så dyrt här så att det inte lönar sig att tvätta – vi köper nya kläder istället.

En mycket sevärd film, se den här. Jag blev väldigt glad av att se filmerna, det fins hopp! Jag är såklart inte för överkonsumtion av kläder, men är glad att det finns sätt att återvinna textilerna på även om det skulle räcka med många tusentals ton mindre kläder såklart. Och kläderna skulle inte behövas fraktas så långa vägar.. Speciellt miljövänligt är det ju inte. Men samtidigt är det ju många som lever på den här industrin i dessa länder. Vårt överflöd ger dem arbete och möjlighet att försörja sina familjer.

Det här med textilåtervinning är ett ämne som jag gärna skulle veta ännu mera om, och är väldigt intresserad av. Jag vet att man på flera lågpriskedjor kan lämna in sina gamla kläder till återvinning. Jag vet inte exakt vart dessa kläder hamnar, men jag hoppas att de skickas någonstans där de verkligen återvinns. Själv brukar jag samla ihop både söndriga stumpor, kläder som inte mera går att ges till loppis (de flesta klipper vi till mattrasor på mitt jobb) och också tygrester eftersom det blir en del slamsor då jag syr så mycket. Om man lämnar in en påse med gamla textiler till dessa butiker så får man en rabattkupong. Själv brukar jag använda dem till att köpa strumpor för, för de syr jag inte själv eller köper på loppis.

 

 

Hur återvinner du dina textiler och vad
tror du att du kunde göra ännu bättre?

 

3 kommentarer på “Vad händer med vårt överflöd?

  1. Jag syr nytt! Nu köper jag inte alls nytt åt mig själv, inte tyger heller utan syr av gamla kläder från egen eller andras garderob eller av tyger jag tidigare köpt på loppis. Väldigt inspirerande för mig själv åtminstone ? Men det blir ju rester ändå, och det använder jag nu tex som trasor. (Du kan se lite av det jag gör på instagram @stuffbyohmy ) Jag har gjort många förändringar de senaste åren, men kommer säkert att fortsätta försöka göra bättre val. Det som kan vara svårt för mig är att jag älskar att sy, och ibland vill jag bara "lust-sy". Inte alltid nödvändigt förstås, och det är väl också en form av "onödig konsumtion" (om än ganska snäll sådan?)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s