”Man vet att någon inte är snäll om den lockar med något”

I morse hade jag en diskussion vid frukostbordet med min 8-åriga son. Efter den senaste veckans clownerier kände jag att det kanske skulle vara bra att berätta om saken OM det plötsligt skulle råka sig så att det dök upp en skrämmande clown på  hans skolväg. Det fenomenet är ju så obota korkat och sjukt så jag vet inte vad, och jag trodde aldrig att jag skulle behöva varna mina barn för clowner. 

 

Diskussionen fortsatte och ledde oss osökt in på temat ”alla vuxna är inte snälla”. Vi har länge präntat in i barnen att de ALDRIG får lockas med någon vuxen inte ens fast de skulle säga (eller visa) att de har den största legoförpackningen som finns med sig i bilen, och att de alltid måste säga till om någon vuxen har sagt något konstigt eller betett sig ovanligt. 

 

Vi har läst boken ”NEJ sa lilla P” av Inger och Lasse Sandberg som tar upp ämnet. (skriven 1992) Det har visat sig vara nyttigt då vi bara ibland behöver påminna och fråga vad det var som lilla P sade nej till, så påminns de om saken utan att vi behöver skrämmas med diverse fula gubbar och tanter..

 

IMG 6078

 

Jag fick en gång som barn ett armband av en ”puligubbe” då jag steg ut från taxin efter förskolan (eller var det då jag gick på ettan?) och skulle vara några timmar hos dagmamman. Kommer ännu ihåg hur arg/bekymrad dagmamman var då jag tagit emot det och hur länge det där armbanden hade den där känslan av någonting fel och smutsigt över sig. Antagligen var det bara en snäll gubbe som hade hittat ett armband han ville ge vidare, men det kunde ju ha varit annorlunda..

 

Hur pratar ni med era barn om vuxna som kanske inte är snälla? Eller utsätts de aldrig för situationer där de skulle råka på dessa människor? Jag tycker att det är hemskt men ändå nödvändigt att behöva prata med barnen om dylika saker. Jag kan inte skydda dem dygnet runt så jag vill att de ska ha beredskap om det händer något även om jag såklart inte vill skrämma upp dom i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s