Estrids bokklubb

Har ni bekantat er med Estrids bokklubb redan? Om inte så hoppas jag att ni gör det, iallafall om ni har barn, jobbar med barn eller annars bara är intresserade av barnlitteratur. Jag har samarbetat mycket med Sanna Sofia Vuori som är hjärnan bakom projektet och har under flera år sytt dräkter till teatergruppen Sagateater där hon också är med.

 

Estrids Bokklubb är en videoserie, som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens perspektiv. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och diskuterar dem med sina vänner. Estrid intervjuar också författare och illustratörer I programmen.

 

Estrids bokklubb är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Studio Hbl. Som samarbetspartners fungerar Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek. Svenska Kulturfonden har understött projektet.

  

image6 

Bild: Ida-Lina Nyholm

 

Jag ställde några frågor till Sanna om Estrids bokklubb

 

 

Hur gick det till då du kom på idén till Estrids bokklubb?

 

Jag tror jag satt och tittade på nåt bra svenskt bokprogram för vuxna på tv och tänkte att något liknande för barn kunde vara fint. Så kollade jag upp och inget sådant fanns, i alla fall inte i Finland på svenska. Estrid som jag känner från teatersammanhang tackade ja till jobbet som programvärd då jag frågade henne och Ida-Lina Nyholm tackade ja till jobbet som skulle vara scripta från början men har vuxit till sig. Vi räknade att Ida-Lina och jag har närmare tio titlar var i programmet.. Sen kom Hbl med så nu producerar vi tillsammans med dem och deras duktiga filmare/klippare.

 

Om du varit i Estrids roll som 11-åring, vad skulle du då ha frågat av författarna och illustratörerna?

Jag skulle säkert ha frågat om de har husdjur och syskon och vad de heter och hur gamla de är. Jag var intresserad av sådant när jag var i Estrids ålder. Men jag hade nog aldrig vågat intervjua folk! Nu är jag i den lyckliga situation att jag får bolla frågor tillsammans med Estrid och Ida-Lina före varje inspelning.

 

Vad läste du själv som liten?

Det mesta. Jag älskade böcker! Då jag var en bebis åt jag ibland dagstidningens första sida. Tove Jansson har nog alltid varit en stor favorit.

 

Vad hoppas du att tittarna får ut av programmen?

Tips på fina inhemska och svenska böcker, författare och illustratörer. Vi har en blogg där det kommer upp skrivtips från Estrids gäster så den hoppas jag tittarna hittar till och deltar med sina egna berättelser. Inspiration för eget skapande också alltså!

 

Vilka författare och illustratörer är gäster hos Estrid?

Nu första säsongen är det (i den ordning de sänds) Linda Bondestam, Henrika Andersson, Annika Sandelin, Stina Wirsén (swe), Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Ulf Stark och Lena Frölander-Ulf

 

Kommer det att komma flera avsnitt?

Det hoppas jag, för det är jätteroligt och det kryllar ju av fina författare och illustratörer som vi vill ha med ännu. Men inget spikat än.

 

Vad har varit det roligaste med att jobba med det här projektet?

Att få jobba med så fina proffsiga och hängivna människor helt enkelt. Estrid är lika kiva backstage också kan jag avslöja!

 

Titta på det första avsnittet här!

http://fantaskopfilms.wixsite.com/fantaskopfilms

(fixar bättre länk då jag är vid en dator)

En reaktion till “Estrids bokklubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s