Godiiiis! (Även det var bättre förr..)

Då jag nu en gång är inne på att allt var bättre förr, så måste jag ju ge mig in på lösgodisdiskussionen. Kommer ni ihåg då man gick till kiosken och köpte godis för fem mark? De billigaste karamellerna kostade 10 penni styck, de mellanstora 20 penni och ville man riktigt satsa på stort så tog man några 50 pennis karkkin i påsen! Allt som oftast blev påsen att kosta 5 mark. (Hur mycket godis får du idag för lite mindre än en euro??) Det var ”merkkarin” (som man nästan kvävdes av), bumlingar, läppar, döskallar, remmar, ufon, punchknappar, båtar… ”10 såna, 5 såna, 5 såna, 10 såna, och två såna och så två bumlingar!” Och påsen var av den prassliga sorten och det var ytterst viktigt att allt socker som blev kvar i påsen skulle ätas upp då godiset var slut. Sen skulle såklart påsen blåsas upp, knytas ihop och hoppas på så att det smällde ordentligt! Känner ni igen er?

 

Jag minns så bra en gång då jag satsat på stort och köpt en godispåse för hela min veckopeng! (10 mk) Jag hade gått till Ek-Ta (där alla i Ekenäs köpte sitt lösgodis på den tiden) och köpt en stor påse efter musikteorin på fredag eftermiddag och skulle njuta av påsen hela helgen. Men så gick det så tokigt att jag på något sätt tappade min påse på vägen hem (jag hade väl för mycket blockflöjtar i väskan..) Det var verkligen en stor förlust då. 1993 eller något sånt. Då 10 mk var mycket pengar i min värld.

 

image11

 

Vi har numera godisdag här hemma på fredag kväll. Det innebär att barnen äter mat och sen delar de en påse så jämnt det går i var sin skål och ser på en fredagsfilm. Vi har varit så nöjda med det beslutet, tidigare var det lördag förmiddag som gällde. Visserligen efter frukost men jag vet ju själv hur äcklig man känner sig efter socker den tiden på dygnet. Och nu slipper vi gnället om godis tidigt på lördag morgon.  

Vilket lösgodis var din favorit som liten och vad äter du idag? 

3 reaktioner till “Godiiiis! (Även det var bättre förr..)

  1. Ja, jag minns det så bra! Vi hade en godisbutik i Pargas som hette Bon Bon. Där fanns både sådana godisar som hade styckepris och sen såna som man skulle väga. Så man gick och tog ett par till och vägde, en till och vägde o.s.v. Jag hade också 10 mk i veckopeng, vilket jag tyckte var mycket. Så mycket att jag till och med kunde spara.

    Gilla

  2. Vilka minnen! 10 vampyrsalmiak för 1 mk och svamparna var 20 penn. Mera magiskt för när man fick välja med omsorg, nu skopar man och får alltid en för stor påse som man sen ändå äter upp..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s