Föräldrar – kan vi komma överens om en sak?

Nu tänker jag skriva om något som jag redan länge grubblat på. Jag har låtit bli med rädsla för att trampa någon på tårna. Men nu börjar det ha gått lite för långt tycker jag.

 

Jag pratar om barnkalas. Och barnkalas och presenter. 

 

Då jag var liten firades kalaset alltid hemma hos födelsedagsbarnet. Det var ballonger, klänningar, spetsstrumpor, mete, hemlagad gräddtårta, carnevalkex och lekar. Vi gav pennor och gummin, kanske ett diadem, något hårband eller ett litet pussel. Små grejer helt enkelt som inte kostade så mycket. Min mamma hade ett presentskåp. Jag antar att hon fyllde på med jämna mellanrum då hon hittade något billigt och bra i matbutiken. Då vi skulle på kalas plockade hon fram några alternativ som vi fick välja emellan.  Och alla gav presenter i ungefär samma prisklass. Motsvarande kanske 3€ i dagens pengar. Inpackade i paketpapper, kanske t.o.m ett som var använt förut!

Annat är det nu. Presenternas värde ligger ofta mellan 20-25€. Det är fina häftiga saker (saker som jag kanske ger mina egna barn i julklapp) och eftersom kalaset oftast ordnas på ett lekland/aktivitetshus så är det många presenter det är fråga om. För får du bjuda 16 barn för 200 € så gör du det. Vi föll för grupptrycket då storebror fyllde 7 år och ordnade kalaset på ett lekland. Han byggde legoförpackningar en vecka efteråt. Kommer inte ens ihåg vem han bjöd på kalaset. Det är inte roligt då mera. Och kommer någon med den billigaste legoförpackningen (som ändå har kostat 6-7€) så rynkar födelsedagsbarnet antagligen på näsan.

Tänk dig att du har två eller flera barn. Barnet blir bjudet på i medeltal 5-10 kalas under ett år. (Nu utgår jag inte från att alla har kalas eller att alla blir bjudna, det är en annan diskussion, men så har det varit för oss) Det blir ganska stora summor om det förväntas att presenten ska vara så här värdefull. För att inte tala om vad barnen vänjer sig vid. Tänk de som inte har råd med dessa dyra presenter. Blir inte de barnen bjudna på flera kalas?

Jag försöker aktivt att motarbeta detta. Oftast har jag sytt något själv (lite motstridigt kanske eftersom plaggen inte hade varit helt gratis om jag sålt dem men ändå..) eller så har vi bjudit med födelsedagsbarnet på någon aktivitet. Det är ju inte heller helt gratis såklart, men känns som att det är en present som barnet kanske kommer att komma ihåg i framtiden också.

 

image68

 

Jag och mina kompisar på mitt 5-års kalas

 

Hur har det blivit så här? Vi kan ju inte säga att det är barnens fel? Kan vi bara komma överrens om några saker gällande barnens kalas. Jag snubblade över en statusuppdatering på facebook gällande den här problematiken (då ett barn meddelat att hen inte kunde komma på kalaset för att hen inte hade råd att köpa en present) och skribenten hade en så bra lista som jag fritt omformulerat.

 

1. Det är helt ok med ett hederligt hemmakalas. Mete, lekar och glass. Det behöver inte vara så påkostat. Barnen blir krävande bara om vi vuxna gör så att de blir det. Sänk kraven. Om du är rädd för att hemmet ska bli förstört, bjud inte så många barn. Se till att det finns tillräckligt med program och var tydlig och klar med reglerna från början så river dom nog inte ner hela huset. 

2. Presenten behöver inte vara dyr. Det ska vara ok om presenten har kostat 2 €. Men presenten ska absolut inte kosta mera än 10 €. Och då är det till en god kompis. 

3. Köp begagnat. Man hittar mycket fina presenter i nyskick på loppis. Loppis är så vanligt och trendigt nuförtiden så det är helt okej.

4. Gästerna behöver inte få någon present med sig hem. Barnen har redan fått komma på kalas. De har fått godsaker, fått träffa kompisar och fått leka. Om du absolut vill ordna mete så kan där finnas något pyssel som görs under kalaset. På sin höjd en slickepinne. Skicka med lite godsaker hem med barnet om det har blivit mycket över, som hen kan dela med sig av med familjen.

 

För att förtydliga, så är dessa regler även uppgjorda till mig själv, eftersom jag nog har brutit mot vissa regler flera gånger då vi ordnat kalas eller då mina barn blivit bjudna på kalas.. Dela gärna detta inlägg med andra föräldrar. Alla behöver få höra att det är ok med vanliga hemmakalas med presenter som inte är så dyra. Både de som har råd att köpa dyra presenter och de som inte har det. Jag hoppas verkligen att det kan bli en ändring på detta nu. Jag kommer iallafall att hålla mig till ”reglerna” i fortsättningen. Gör det du också. Om inte annat så för barnens skull. Vill vi ha bortskämda barn som blir bortskämda vuxna?

36 kommentarer på “Föräldrar – kan vi komma överens om en sak?

 1. Bra skrivet! Håller med i allt och vill tillägga att alla föräldrar borde ta en diskussion med sina barn om hur födelsedagsbarnet skall bete sig om den får en present hen inte gillar. Jag har "hotat" mina barn med att det blir inga fler kalas om man inte lär sig tacka för ALLA presenter oavsett pris och innehåll. Tänk som du vill men va tyst om det är elakt, de e vår regel.

  Gilla

 2. Våra barn får köpa presenter för 5-10 euro till sina kompisar. Tycker det räcker bra. Egna kalas har vi hemma med enkla godsaker på bordet och enkelt program :).

  Gilla

 3. Jätte bra inlägg! Och så roligt att se att du också märkt din blogg som en "äkta blogg" 🙂

  Gilla

 4. Jag såg den finska versionen på FB häromdagen och tänkte bara Oj, kan det verkligen stämma? Jag har hört att det förekommer, men än en gång tycks jag leva i nån slags bubbla där människor (föräldrar) tycks vara förnuftiga individer (?) som vågar tänka själv och inte faller för grupptryck (?).
  För min erfarenhet av barnkalas (barnen 4,6 och 7) är inte som du beskriver alls, snarare som du beskrev hur de var då du (och jag) var barn! I våra kretsar är det främst hemmakalas och måttliga presenter som gällt i alla år. Inget grupptryck som du nämner utan alla gör som de känner för bäst, de flesta har kalasen hemma men även leksandskalas och dyl har förekommit. Säkert har det varit stora skillnader i antalet spenderade €, men föräldrarna jämför sig inte med varandra och försöker inte överträffa nån annan. För barnen kan man inte skylla på, de vet inte om presenten kostat 2€ eller 20€ eller om kalaset kostat 30€ eller 300€. Barnen har aldrig reagerat på presenternas storlek eller värde eller jämfört presenter med varandra, allt har uppskattats. Jag blir faktist ledsen om det är en sånhär kapprustning föräldrar emellan? Varför tror du att det skiljer sig så mycket i olika kretsar? Är det nån slags klasskillnad det är frågan om? H: hon som idag ordnade 6-årskalas åt sitt barn vars absoluta höjdpunkt för barnen var då man fick kasta vattenballonger på födisbarnets pappa;)

  Gilla

  1. Jag skulle inte säga att det har varit någon synlig tävling. Men då nästan alla andra har såna dyra kalas så är det säkert många som hoppar på tåget bara för att det är "lättast" så.. Jag har haft det här inlägget i huvudet redan länge, och började skriva på det i början av veckan. Fb- statusen bekräftade bara det som jag länge funderat på. Glad att höra att det ännu är vanligt med "hederliga" kalas!

   Gilla

   1. Ja, om man alltid väljer att göra som det är "lättast" då det gäller barn och deras uppfostran så förstår jag att kalasen blir som de tydligen blir. Fast då kanske man inte skall klaga? "Alla andra" har ju alltid enligt barnen både det ena och det andra…

    Gilla

   2. Nu sa jag ju inte att det är så utan att det säkert är så. Det här är vad jag upplevt här. Och i det här fallet handlade det inte om uppfostran utan om kalas.

    Gilla

 5. Här är det nog hemmakalas, tårta eller glass, kex eller chokladbollar och mete (skattjakt) som gäller. På dotterns 8 års kalas för någon vecka sen var lekar med vattenballonger höjdpunkten. Presenternas värde är långt under 20-25€ så jag känner inte alls igen mej i din text. Kanske beror det på att vi bor på landsbygden och inte har lekland i närheten.

  Gilla

 6. I princip håller jag med om allt du säger. Och jag blev lite chockad när min dotter på en kompis kalas fick samma present i mete-påsen som vi nästan hade köpt åt födelsedagsbarnet (vi valde sen i sista stund en annan).

  Men samtidigt undrar jag att handlar det nödvändigtvis om kapprustning? Är det någon som förväntar sig att kalas ska vara påkostade och presenterna dyra?

  Att ordna kalas på ett lekland kan vara räddningen då man helt enkelt inte hittar tiden eller energin att städa. Att beställa färdiga födelsedagstårtor innebär att man slipper stressen med att baka, för man kanske inte kan? Att bjuda hela dagis kan vara en lösning för barnet som inte har några särskilt goda kompisar, mensom ändå gärna vill ha kalas. Man kan såklart ha sina åsikter om det också, men kalaslösningarna behöver ju inte alls handla om att man vill visa att man har råd eller att man vill överglänsa någon annan. Det kan helt enkelt vara den utväg som fungerar bäst i den egna familjens situation.

  Kan vi komma överens om att också de föräldrar som vill ordna påkostade leklandskalas får göra det, men att ingen ska behöva känna sig tvungen, precis som ingen ska behöva känna sig tvungen att städa, baka, tillverka egna presenter etc?

  Gilla

  1. Tack för din syn på saken! Det är klart att den som vill får ordna leklandskalas (som sagt så har vi också gjort det) men bara för att man ordnar kalas hemma så måste man väl inte ha huset välstädat och bara för att jag tycker om att sy så förväntar jag mig inte hemlagade presenter. Man behöver inte baka en häftig tårta (barnen äter ju den ändå sällan, glass duger bra) och om man inte vill ordna program så kan barnen göra det de är bäst på. Leka. Men såklart får alla göra vad de vill. 🙂

   Gilla

 7. Här i 'byi' fixar nog föräldrar vad de själva 'orkar' med. Några har bakat tårta andra inte, några har program med lekar, andra mete o skattjakt. Några bjudit på bowling med endast 3-4 kompisar. Viktigaste är att man kommer för den man är om man är bjuden! Och här finns en favorit present, speciellt för de större barnen, en femlapp med eller utan kuvert! ?

  Gilla

 8. Kan det månne bero på medvetenheten och att allt är så mer lättillgängligt nuförtiden. Det finns Toys r us och Br-lelut överallt för att inte tala om leksakshyllor till och med i vanliga matbutiker. Det syns en massa barnkalasbilder etc på insta och föräldrar börjar sen tro att det skall vara på ett visst sätt. Innan visste man inte?! Det fanns inte i samma överflöd. Vad vet jag… Men jag håller med dej i allt. Känner lite samma när det kommer till polttare och bröllopsgåvor faktiskt. Satte våra föräldrar också hundratals euron på bäggedera?! Och så har man 4-5 per sommar…

  Gilla

  1. Jo, det finns ju så mycket i affärerna.. Och barnen är nog mera medvetna om vad saker kostar nuförtiden tror jag. Jag försöker iallafall lära mina barn lite om pengars värde. De fick t.ex. sälja lite leksaker för att kunna köpa en legoförpackning som de länge velat ha. (Kostade 25€) Samma legoförpackning fick en av storebrors kompisar då han fyllde år av en kompis..

   Tur att de flesta av våra vänner redan är gifta så det är inte så aktuellt mera med möhippor och bröllopsgåvor :-). (Förutom min systers bröllop som är på kommande nu då..)

   Gilla

 9. Jag kommer att dela på min fb och informera dem med barn i mina barns ålder att så här tänker jag också göra. Jag tänker inte baka ihjäl mig för ett barnkalas, och absolut inte ordna det på något lekland! Ballonger och disco i vardagsrummet får det bli. Och glass eller fruktsallad runt vårt egna köksbord. Piste. 🙂

  Gilla

 10. Har ännu inte behövt ta ställning till detta problem iom att dottern bara fyller 3 till näst och inget kalas är inplanerat!
  Men antar att vi måste ordna ngt nästa år för kompisar.
  Vi bor i stan men jag är själv hemma från landet och känner igen det du skriver. Mammas "presentskåp" dör man fick välja ngt smått till kompisen. Annars var det bybutikens lilla utbud med risk att någo annan valt samma present…
  Nå ja. Jag hoppas vi kan ordna kommande kalas hemma (hon är född i augusti så kan va utomhus), med hemlagade tårtor och någon aktivitet (vattenballonger lät ju kul).
  Är det konstigt/ohövligt att skriva på inbjudan att presenten Max får kosta typ 5 euro? Så skulle man ju kunna undvika dyra presenter och besvikelse från kompisar med olika prisklass på presenter?

  Gilla

 11. Ännu en anledning varför man ska bo lite på landet (Pargas) här är det inte alls samma hets! Man köper nåt från Tokmanni och har kalaset hemma! Sååå skööönt! Vi flyttade bort från St Karins hetsen och nu kör vi gamla bilar, går i slitna jeans och ha hemmakalas!!!

  Gilla

  1. Blev som Sant Karins bo nyfiken på vilken hets du pratar om? Har nämligen inte märkt av något sådant.. Eller är det på finskt håll?

   Hälsn hon som nyligen hade 8 st 6 åringar på hemmakalas och bra gick det 🙂

   Gilla

 12. Bra text, men känner heller absolut inte igen mig! Här har det nog varit enkla hemmakalas som gäller, hittills, men tycker också att var och en får göra som den vill! Jag tycker t.ex. jättemycket om att ordna kalas, tycker om att baka, pynta och ställa iordning och någon annan kanske verkligen inte gillar det. Då förstår jag ändå att man kanske väljer ett leklandskalas, om lekland finns i närheten och den möjligheten erbjuds. Även om det inte känns som ett alternativ för mig och oss! Jag tror främst att vi måste sluta jämföra oss med varandra, och lära barnen att allt är lika bra och att man väljer olika i olika familjer. Typ så. Inte så enkelt kanske, men så tänker jag 🙂

  Gilla

  1. Det är ju fint om ni har en sån "kalaskultur". 🙂 Här har det dessvärre inte ens varit så att folk ordnat leklandskalas för att det är nära. Ofta är de där platserna på minst 15 minuters bilvägsavstånd.
   Och det är klart att alla gör som de vill. Jag tycker också om att ordna kalas själv. Men det får (måste) man ju göra ändå då dekorationer, och det man bjuder på väldigt sällan ingår i leklandspriset.

   Gilla

 13. Hos oss har det främst varit hemmakalas. Ett år ordnades bågskytte och luftgevärsskytte under övervakade former (har en son). Ett år när orken tröt och vi pga dödsfall inom familjen året innan inte hade nåt kalas, då hade vi leklandskalas. Men båda var nog lika uppskattade. En pojke föreslog en gång att vi kunde ha disco i garaget nästa gång, och det var väl egentligen ingen dum idé.

  Gilla

  1. Ja! Fråga barnen vad de vill göra! Man kanske kan bygga ett eget lekland hemma på gården? Då tänker jag inte hoppslott och bollhav utan kanske en hinderbana och några små uppgifter. Hade vi som tanke på sonens kommande 5-års kalas.

   Gilla

 14. Håller helt med! Det ska vara så välplanerat och stort.. Som tur är har aldrig något av mina barn haft så stora krav.Finns säkert många föräldrar som får prestationsångest..

  Gilla

  1. Det kan hända. Man vill ju kanske inte dras med i "hetsen" men det är inte så lätt alla gånger..

   Gilla

 15. Här på landet där vi bor (60 km till närmsta lekland), är det lugna kalas. Vi, och några till, ordnar inga barnkalas överhuvudtaget (barnen är 5 och 6 år). Våra släktingar och vänner, med och utan barn, kommer på kalas. Klart slut! Vissa har kalas och man blir bjuden fast man inte själv haft nåt barnkalas. Fint, tycker jag! Och att ge presenter åt gästerna är ju verkligen onödigt…

  Gilla

 16. Hej.

  Tycker att alla har rätt att ha sådana kalas som man vill/kan ha. Vi har väldigt ofta kalas där tre eller fyra familjer ordnar kalaset tillsammans. Detta har vi gjort sedan äldsta barnet var i förskolan. Då blir det inte så mycket att ordna och man kan glatt bjuda alla i klassen / gruppen utan att det blir för jobbigt för enstaka familjer (vi har även bjudit föräldrarna att delta – men vi har haft kalasen ute eller på nån förälders arbetsplats så att man ryms med) Vi har funnit att detta har höjt på trivseln i klassen då alla får vara med.
  Gällande presenterna (för det är klart att det blir mycket i sådana här fall) så har vi önskat redan i inbjudan att man sätter ihop sina idéer och ger gemensamma gåvor från flera barn på en gång. Då får man ofta nåt "vettigt" för en mindre summa och alla är nöjda. Och "tack-gåvor" är nog lite att ta i… så dem har vi nog nästan alltid skippat (speciellt efter att barnen kommit i skolåldern) – och ingen har någonsin klagat över det!

  Huvudsaken på kalas (som vi lärt våra tre barn) är inte presenterna – utan det att alla har det trevligt och att alla får vara med.

  Grattis till alla barn oavsett hur eller om kalas ordnas!

  Gilla

 17. Nog fanns det trender redan då när "vi var små". Minns hur hett jag längtade efter att få hålla det där McDonalds-kalaset som aaalla andra fick. När det äntligen hände, då jag fyllde åtta, så hade jag redan besökt så många motsvarande, så minnet är att det inte var så häftigt i alla fall. Och kanske inte skulle ha varit det även om jag varit först med det… De kalas jag kommer i håg bäst idag var de som var ganska vanliga, men hade något litet speciellt som gjorde dem minnesvärda. Det där man faktiskt hittade "pengar" i skattjakten och sen fick köpa popcorn och godis i en liten kiosk. Eller det där maten var alldeles vanlig, glass, vindruvor och godis, men det hölls på ett äkta disco(!), alltså lite enligt vad föräldrarna hade tillgång till ?
  Men presenterna ja, de var just pennor, pysselböcker, hårband, hopprep och sånt!

  Gilla

 18. Dethär med barnkalas har verkligen spårat ur! Vi brukar ha present för 5-8€, men ofta en 5€ sedel så barnet själv kan köpa något. Jag har slutat med "gå-hem-påsar" det blir alltför dyrt med kalas! och barnen har massor av vänner som ska firas, så det blir många kalas per år.
  /Kitty

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s