Det där tornet i Paris. Del 3.

Resan fortsätter. Efter vårt besök i Montparnassetornet, och utsikten över Eiffeltornet, så traskade vi ditåt. Även om jag flera gånger varit här förr, så är det ändå alltid lite magiskt. Och så härligt att också få uppleva det tillsammans med barnen som hoppade av glädje då de såg toppen första gången.

 

IMG 3049

 

 Lite fakta om Eiffeltornet.

Källa

 

1. Från Barcelona till Paris
Gustave Eiffel erbjöd sig först att uppföra tornet i Barcelona, men staden tackade nej. Gustave fick hitta en ny plats för sitt torn och övertygade Paris om att de behövde något spektakulärt till sin världsutställning 1889.

2. Eiffeltornet byggdes på två år
Det tog två år, två månader och fem dagar att bygga Eiffeltornet. Det är 180 år snabbare än Paris andra stora attraktion Notre Dame.

3. Världens högsta byggnad
Eiffeltornet var världens högsta byggnad när det stod klart 31 mars 1889. Det tog 41 år innan Chrysler Building i New York slog rekordet 1930.

4. Eiffeltornet är 324 meter högt
Eiffeltornet är 324 meter högt inklusive antenner, men höjden varierar med 15 centimeter beroende på temperaturen.

IMG 3272

 

5. Glåporden haglade
”Metallsparris”, ”tragisk gatlampa”, ”kadaver” och ”skelett” var några av glåporden som haglade över tornet när det stod klart. 300 konstnärer och författare skrev att det var både monstruöst och oanvändbart i en gemensam artikel.

 

6. Kopior av Eiffeltornet
Det finns över 30 kopior av tornet jorden runt, exempelvis i Tokyo, Las Vegas och flera i Kina. Kopian i engelska Blackpool stod klar redan 1894 sedan stadens borgmästare blivit mäkta imponerad av originalet på världsutställningen i Paris 1889.

7. Eiffeltornet skulle rivas
Eiffeltornet byggdes inte för att stå kvar i över hundra år utan skulle rivas 1909. Som tur var hade radiotelegrafen hunnit uppfinnas så tornet fick vara kvar och göra tjänst som antenn.

8. Såldes som metallskrot
Bedragaren Victor Lustig sålde tornet 1925 som metallskrot. Han utgav sig för att vara generaldirektör för Post- och telegrafstyrelsen och förklarade för köparen att affären måste hållas diskret för att undvika protester. Köparen förstod att Lustig ville ha en muta så bedragaren fick både betalt plus en extra dusör. När han gjorde om samma sak senare samma år gick köparen dock till polisen. Arresteringsorder utfärdades men Lustig lyckades fly till USA.

 

IMG 3273

 

9. Hitler skulle tvingas ta trappan
När Paris var ockuperat av Nazityskland under andra världskriget skar man av linorna till hissarna. Hitler skulle få ta trappan om han ville upp i tornet. Han stannade på marken, men skickade upp soldater för att hissa hakkorsflaggan.

10. Glasgolv på våning 1
Eiffeltornets glasgolv stod klart 2014. Det har lockat nya besökare till den tidigare inte särskilt populära första våningen, blott 57 meter över marken.

 

11. Ljusshow varje hel timme
Varje hel timme från mörkrets infall till klockan ett på natten lyses tornet upp av 20 000 sprakande sexwattslampor samtidigt som tornets ljusstråle sveper över Paris. 2008 minskade man tiden för ljusshowen från tio till fem minuter för att spara energi.

12. Världens mest besökta
Eiffeltornet är världens mest besökta attraktion med entréavgift. Cirka sju miljoner besöker det varje år.

 

IMG 3064

 

13.Gustave Eiffels hemliga lägenhet
Gustave Eiffel hade en egen lägenhet på tornets tredje våning, 285 meter över marken. Först i april 2015 öppnades den för allmänheten. En av de få som fick besöka våningen var Thomas Edison som var där och demonstrerade sin nya uppfinning grammofonen. I dag är de båda vaxdockor i lägenheten.

14. Eiffeltornet i siffror:
1 665 trappsteg går upp till toppen.
Hissarna färdas 10 300 mil upp och ned varje år.
Tornet består av 18 038 delar av smidesjärn som sitter ihop med 2,5 miljoner nitar.
250 miljoner personer har besökt tornet sedan det stod klart.
60 ton färg går åt för att måla om tornet vart sjunde år.

 

IMG 3072

 

Lärde ni er något nytt? Såklart klarade vi ju oss inte utan några torn i packningen.. Men det var faktiskt också allt som vi köpte på resan. Och ett av dom hittade storebror..

3 reaktioner till “Det där tornet i Paris. Del 3.

 1. Lärde mig massor av nytt. Grattis på namnsdagen!

  Un chien et son maître arrivent au tour Eiffel. Le chien n'a pas le droit de monter. Son maître le laisse au sol et monte 300 mètres. Pourtant le chien se trouve à 600 mètres. Hur är det möjligt? Det är en ordlek, som i princip inte skall skrivas men sägas.

  Gilla

 2. Det som kan låta lika är "assis sans maître" och "à six cents mètres". Vad det betyder får ni lista ut själv.

  Gilla

 3. Oj, lärde mig en hel del nytt. Tack för det. Vi förlovade oss utanför Eiffels lägenhet uppe i tornet, hihi. Jag stod och tittade in och när jag svängde mig om stod han på knä med en ring ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s