Ber du om lov?

Hur mycket tänker du på säkerheten på Internet? När du lägger upp bilder på ditt barn på Facebook, Instagram, bloggar och andra sociala medier. Frågar du om lov av barnen varenda gång? Nämner du vad barnen heter och har du inställningen på Instagram där det går att se var bilden lagts upp? (Har man det så kan man alltså luska ut adressen var någon lagt upp sina bilder och troligtvis var någon bor! Känns inte så jätte säkert..)

 

Jag markerar lite försynt… Jag har lagt upp hundratals (säkert ännu mera..) bilder på mina barn. På bloggar, på Facebook, på Instagram. Skrivit ut deras namn, har en öppen profil på Instagram. Jag är verkligen inget praktexempel på detta. Det är först på senaste tiden som jag mer och mera börjat fundera över detta, och har insett att jag faktiskt bryter mot barnens integritet (och kanske riskerar deras säkerhet) om jag lägger upp bilder utan att fråga barnen först. Jag vill inte heller börja anonymisera mina barn genom att sudda ut deras ansikten eller liknande. Allt eller inget liksom.

 

Ungefär samtidigt som jag började blogga på Sevendays, började storebror skolan. Det var då han blev storebror och lillebror blev lillebror. Storebror lärde sig nämligen att googla sig själv. Och hittade hit. Tidigare hittades inte min blogg genom att googla mitt namn. Ibland googlar han fortfarande sitt namn och det känns som att det inte är lika ”säkert” att blogga mera. Inte för att jag tror att han skulle lusläsa det jag skriver och dra någon nytta av det, men ändå. Kanske hans kompisar gör det? Kanske inte nu men kanske om något år? Jag vill inte att min blogg ska ge upphov till problem och pinsamheter för barnen i framtiden. Jag har metodiskt bytt ut deras namn mot ”storebror” och ”lillebror” i hela bloggen, och om de nu bildgooglar sina namn så kommer de nog hit, men det borde endast komma upp bilder på mig. 

 

IMG 9996

 

I skolan har de pratat väldigt mycket om att man inte får ta bilder på andra och lägga ut på Internet utan lov. Det är fruktansvärt bra (och ganska sorgligt) att de lär sig detta redan nu. Men detta har också lett till att jag knappt får fotografera barnen mera vilket ju är lite synd. Så jag fotar lite i smyg (för att ha som minnen) och hoppas att det lugnar ner sig lite. 

 

Det känns lite som en förlust, för barnen är ju det finaste jag har och jag visar så gärna bilder på dom. Det är också om barnen som mina bloggar i största del har handlat om. Men jag måste tydligen acceptera det här nu bara och alltid be om lov i fortsättningen. Eller sluta att publicera bilder på dom helt och hållet. Bilden ovan fick jag lov att publicera med motiveringen: ”Man kan ju omöjligt se att det är ni!”

 

Hur tänker ni kring det här? Själv tänker jag ibland att hur kul hade det inte varit (eller hade det det?) att i lågstadiet få en skoluppgift där man ska berätta om sin barndom. Klick klick in på mammas blogg och där står en stor del svart på vitt. Samtidigt är det ju en riktig skatt att ha bloggen att se tillbaka på. På min gamla blogg skrev jag ganska mycket om det mesta speciellt då storebror var liten. Numera skriver jag inte så mycket om barnen, speciellt inte jobbigare saker. Just för att de kan komma åt att läsa, och jag vet inte om jag vill det. Även om de kanske som vuxna hade varit glada att ha det minnet. Men det finns ju andra sätt att spara minnen på. Jag borde väl kanske börja skriva dagbok istället.. 

7 reaktioner till “Ber du om lov?

 1. Jag ber alltid om lov – och blir nekad lika ofta som jag får tillåtelse att lägga upp bilder eller skriva om mina vuxna barn. Bilder på barnbarnet kommer inte att dyka upp förrän hon är så gammal att hon själv kan välja om hon vill vara med eller inte.

  Gilla

 2. Hm, jag tycker det där med att fråga om lov är lite vanskligt när det gäller barn, eftersom de knappast kan bedöma vad det innebär att finnas på bild på nätet (det kan väl inte vi heller, men kanske lite bättre i alla fall). Jag menar inte att man ska lägga upp bilder på barn som inte vill det, snarare att en femåring (t ex) som säger ja knappast förstår vad den säger ja till.
  Jag har några gamla fb-bilder på mina barn, annars inga på nätet vad jag vet. Men jag vet att folk har väldigt olika syn på det där och jag säger inte att mitt sätt är det rätta.

  Gilla

  1. Det är klart, inte vet de ju vad de innebär. Men alla gånger är det ju inte speciellt farligt heller.
   Jo, väldigt olika syn på saken finns det. Inte tycker jag heller att man ska överbeskydda barnen på den fronten. Finns nog mycket farligare saker där ute..
   Mel eftersom jag nu har barn som helt tydligt utrycker en önskan om hur de vill ha det så måste jag väl acceptera det..

   Gilla

 3. Bra skrivet Lotta. Ämnet är något som jag har funderat en hel del över… Man vill ju så gärna berätta om sina barn, samtidigt som man som sagt funderar över säkerheten. Tillsvidare håller jag mig till att skriva dagbok som mina barn skall få då de är vuxna. ? + lite inlägg på fb, med barnens lov.

  Gilla

 4. Jag inser också att barnen visserligen inte kan förstå vad det innebär att sätta upp bilder på fb, så att be om lov är mer en fin gest. Jag har dessutom gjort valet att jag endast godkänt bekanta som jag verkligen känner till fb vänner, just för att jag friare kan sätta in inlägg utan att det sprids för mycket…

  Gilla

 5. Jag förstår vad du menar med det där att man ju vill ha minnen. Jag tycker det är synd att man över huvud taget inte mera brukar framkalla foton. Jag har inte gjort det på flera år. Inte ens fotona från dagen vi gifte oss har jag lagt i ett album. Tänkte ändra på det. För jag tycker att internet nog inte är ett säkert ställe att spara sina minnen på. En blogg kan raderas hur som helst och var får man tag i sina minnen sen om man bara sparar dom där?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s