Jag har fått en del frågor om var jag handlar tyg till det jag syr. Så jag ska bjuda på en lista här i något skede. Men först tänkte jag lista lite annat viktigt som behövs om man själv vill sy sina kläder. Vad behövs annat än tyg då man syr? Det är en del..
- Symaskin. Själv har jag tre för olika ändamål. Men det går nog också bra att bara ha en vanlig hushållsmaskin, men då behöver den kunna ställas om till trikåsöm ifall man vill sy i trikåtyger. Om man bara syr i vävt tyg så går det bra med en maskin som bara har raksöm och sicksack. Men då det är frågan om ett stickat tyg som töjer, (trikå t.ex.) så töjs också sömmen ut om man har raksöm, och då brister den. Bäst är ju en overlock såklart. Den syr två raksömmar och två överkastsömmar samtidigt som den skär bort överflödigt tyg. Sen använder jag också en coverlock. Med den maskinen syr jag fållar och kantband t.ex. i halsöppningar. Låter ju som att det inte är så viktigt med en sådan maskin, men det är den som gör att slutresultatet ser snyggast och proffsigast ut. Som plagg köpta i butiken.
- Tråd. Då jag började sy hade jag svart och vit tråd och kanske några minirullar i olika färger från något sykit. Nu skulle jag helst ha åtta stora rullar av samma färg för att det ska gå smidigast. Vill gärna att trådens färg ska matcha tyget så bra som möjligt. Och eftersom jag ofta byter mellan maskinerna då jag syr så är det smidigare om alla maskiner har egen tråd så man inte behöver byta tråden mellan maskinerna. I en saumuri (overlock) behövs det alltid fyra rullar och i en coverlock behövs det 3-4 rullar. I den vanliga maskinen behövs en liten rulle. Det finns många olika sorters tråd och kvaliteten kan också variera. Dålig tråd brister och det är inte kul.
- Mönster. Om jag syr på beställning så lagar jag mönstren själv. Det är så man måste göra. De flesta köpemönster är mönsterskyddade, och det är inte tillåtet att sälja något som är sytt av dem. Jag har en ganska bra måttabell över olika mått på olika storlekar som jag brukar utgå ifrån. Sen har jag ritat så många mönster så jag vet ungefär hur mönster brukar se ut. Någon kurs i mönsterkonstruktion har jag tyvärr aldrig gått, så får ofta prova mig fram. Men ska man bara sy till sig själv eller i present till någon, så går det såklart bra att använda färdiga mönster. Finns flera tidningar som man hittar i större matbutiker. T.ex. Ottobre som kommer ut sex gånger/år och består av fyra barnnummer och två damnummer. Finns på flera olika språk. Att rita av ett mönster från en mönstertidning kan ju också verka lite knepigt, kan ta det en annan gång. Men det lönar sig att skaffa mönsterpapper på rulle eller byggplast. (Bakplåtspapper går bra till mindre mönsterdelar, men efter ett tag orkar man inte hålla på och tejpa hela tiden) Mönster hittar man också i mängder t.ex. via pinterest. Finns många gratismönster som det är bara att skriva ut. Men det kräver ju att man har en printer, eller som just nu i mitt fall, färg i printern.. Vissa mönster kan man också laga utgående från sina egna mått. T.ex. plagg som sitter ganska löst och inte har en åtsittande passform.
- Sax. Och då menar jag inte vilken kökssax som helst, utan en ordentligt tygsax! Själv har jag inte ännu hittat den ultimata.
- Skärmatta och skärkniv och linjal. Jag klipper faktiskt väldigt sällan ut delar nu mera utan skär oftast ut delarna på en skärmatta. Går mycket smidigare och blir mycket rakare. På önskelistan står en jätteskärmatta. Den jag har nu är ca 50×70 cm.
- Ordentliga nålar. Knappnålar. Satsa på ordentliga knappnålar från en tygaffär. De billigaste blir snabbt trubbiga i ändan och böjer sig lätt. Det är bara störande och tar bort glädjen. Även symaskinsnålen måste vara av rätt sort. Det finns nålar för trikåtyger, jeans, läder, universalnålar.. Till overlocken och coverlocken lönar det sig att satsa på nålar med märkningen EL vilket betyder extra long. Detta för att nålen säkert ska gå djupt in i tyget så att det inte bildas hoppstygn. Hoppstygn tar också bort syglädjen. Om det bildas hoppstygn så rispar sömmen upp sig om man inte fäster den ordentligt.
- Strykjärn. För att få ett snyggt slutresultat är det viktigt att pressa alla sömmar. Det är inte så roligt (och jag är ganska dålig på det) men det lönar sig.
- Sen behövs det ju såklart tyg också! Om du är nybörjare och inte har sytt så mycket tidigare, så rekommenderar jag inte tyg som kostar 20-25€/m (för det är så som tyg av bra kvalitet kostar) Ta då istället en titt i ditt klädskåp eller på loppisar. Kläder är ju som ni kanske märkt tillverkade av tyg. Ifall det är barnkläder du är ute efter att sy så får du ofta riktigt bra ut ett barnplagg ur din egen slitna t-shirt. Kläder slits ju oftast i sömmarna, kanterna, muddarna, och får fula fläckar under armarna. Klipp bara bort detta så är tyget som nytt om det är av bra kvalitet. Då är tyget ju redan tvättat många gånger om, och har det hållit formen/färgen/kvaliteten så här långt så håller det nog som ett nytt plagg också. Om man vill komma riktigt lätt undan så kan man ju återanvända fållar också. På loppisar kan man söka efter t-skjortor i jätteformat. Men också vävda tyger kan bli mycket fint. T.e.x gamla gardiner och lakan. De flesta välsorterade loppisar brukar också ha en skild låda för tyger och annat handarbetsmaterial, så där kan man göra riktiga fynd också. Kom ihåg att tvätta alla tyger innan du syr i dom! Dels för att få bort smuts och damm och kemikalier men också för att då minimeras risken att plagget krymper första gången du tvättar det. För det hade ju varit synd.
Hoppas jag nu kan inspirera någon att sätta igång med att sy egna kläder! Det lönar ju sig att börja med något lättare så klart. Fråga gärna om det är något speciellt ni vill att jag ska visa. Imorgon ska jag berätta om var man kan hitta tyger på nätet. Finns en och annan butik att välja mellan nämligen..