Gravidlistan

Hittade denna lista hos Underbara Clara som jag kopierar rätt av. Dels för att jag tror att jag aldrig skrivit så mycket om mina graviditeter, och dels för att ge er lite trevlig fredagsläsning 🙂

När blev du mamma?

Jag var 26 år den första gången, 30 den andra. Då jag var 20 trodde jag att jag skulle ha två barn då jag var 24 (tvillingar och flickor, hade t.o.m namn färdigt) .

Hur många barn har du?

Två pojkar. Ena fyller åtta om lite på en vecka och den andra är 4,5 år.

Var graviditeterna planerade?

Extremt planerade. (Nästan så att jag hade planerat att jag skulle kunna vara ledig hela december med den första och hela juni med den andra innan bebisen föddes..)

När berättade du om graviditeterna?

 

Med första berättade jag genast till de viktigaste (mina systrar och min bästa vän) Till mina föräldrar berättade jag på morsdag så det måste nog ha varit väldigt tidigt då jag blev gravid i slutet av april.. På jobbet var det väl kring vecka 12. Med tvåan minns jag inte riktigt faktiskt. Nog säkert vid vecka 12 på jobbet och för allmänheten efter första ultraljudet. Familjen fick nog veta ganska fort.

IMG 0079

 

Hur många barn vill du ha?

Jag känner mig riktigt nöjd nu faktiskt. Tidigare kanske jag ville ha flera. Men det var innan jag visste att det inte alltid är så lätt. Nu blir jag bara glad och inte alls specielt babysjuk då andra får barn. 

Tätt ihop eller långt isär?

Med tanke på vår situation med pappa borta varannan vecka, så är åldersskillnaden 3,5 år ganska så bra. Visst hade jag själv gärna fått tvåan tidigare.. (men det behövs ju liksom två för att få till ett barn – i vårt fall iallafall) Men med facit i hand så var det nog bra att vi väntade. Det passade oss. 

Har du oroat dig mycket under graviditeterna?

Inte speciellt. Fick en liten blödning (alltså pikiliten) med första och då var jag jätteorolig. Detta hände precis samtidigt då jag tog körkort så jag minns speciellt en körlektion med fasa. Men det var inget farligt och snart blir han åtta år. Annars har jag nog varit oförskämt lugn för det mesta.

 

IMG 0211

 

Hur var graviditeterna?

Väldigt lätta. Mådde inte illa. Hade inte speciellt ont någonstans. Gick nog upp en del i vikt, men störde mig aldrig speciellt mycket på det. Fick må bra under båda graviditeterna. Med första gick jag två dagar över tiden och med andra fick vi vänta nio dagar över tiden.. Det var nog den längsta väntan i mitt liv..

 

IMG 2153

 

Gillade du att vara gravid?

Ja, jag trivdes nog med att gå och puta med magen. (Alltså jag kunde gärna vara gravid igen och gå igenom en till förlssning för att göra allting ”rätt” har jag tänkt flera gånger. Galet..) 

 

Visste du vilket kön det skulle bli?

Jo, vi ville nog veta. Nu är jag inte så säker att vi hade velat veta om vi nu väntat barn. 

 

IMG 2182

 

Hur var förlossningarna?

Första tog.. länge.. Värkarna började vid 3-tiden på natten den 18.1.2018. Vi åkte in vid 18-tiden på kvällen. Vid det laget hade jag spytt, badat och legat och väntat i sängen. Fick ett rum och gick ganska fort i ett badkar även på bb. Där gick vattnet ganska snabbt och sen har jag lite minnesluckor. Fick spinalbedövning i något skede vilket jag ångrar än idag. Det innebar att jag kände att jag inte hade kontroll över min kropp på samma sätt som jag hade velat. Lite över nio föddes storebror. Det användes ganska mycket nål och tråd och jag var ganska olycklig och söndrig och det tog ganska länge innan allt kändes bra. Även om jag såklar var jättelycklig över bebisen. 

 

IMG 2293

 

Lillebrors förlossning var helt annorlunda. En vecka innan han föddes, i slutet på juni 2011, var vi in på generalrepetion. Trodde att värkarna satt igång, så vi kallade in barnvakterna. Men det blev ingenting och jag har inte kännt mig så misslyckad någonsin. (Vilket ju var helt dumt för inte kunde ju jag styra det..) En vecka senare var det dags. Vi åkte in till medeltidsmarknaden i Åbo med syster och fästman som skulle åka hem den dagen till Sverige. På toaletten på Pinellan började jag känna mig lite konstig. Redan på morgonen hade jag kännt mig lite skum, men inte velat ”skrämma upp” de andra. Storebror var färdigt hos mormor och morfar. Efter att bussen åkt iväg med våra gäster, så insåg jag att jag inte kommer att åka hem innan vi är fyra i familjen. Bebisen i magens blivande gudmor bodde precis bredvid Gamla stortorget, så vi fick komma dit. Sen började ett ordentligt åskväder och där stod vi och andades i kapp på balkongen med domkyrkan som utsikt. Strax åkte vi in till TYKS. Efter en par timmar var lillebror ute. Den 3.7.2011. Vi fick en ljuvlig (svenskspråkig!) barnmorska som gav ackupunktur. Jag testade på lustgas och efter att vattnet gått var det inte många minuter så var lillebror på utsidan. Efteråt var jag hur pigg som helst och struttade omkring och plockade ihop mina saker..

 

Hur var första bebistiden?

Allt kändes väldigt ovant med storebror. Vi var ju dessutom först i bekantskapskretsen med att få barn, och allt var så nytt. Jag var ganska ensam de veckorna då pappan var på jobb då jag inte kände någon annan som var hemma på dagarna. Jag ammade storebror tills han var ungefär 10/11 månader och det slutade ganska naturligt då vi var i Marocco. Han var helt enkelt inte intresserad längre.

Med lillebror var ju allting så annorlunda. Det fanns ju också en storebror att ta hänsyn till. En storebror som testade med det mesta och nog var det ju lite jobbigt i början. Men ganska fort fick vi ihop en fungerade vardag. Därför minns jag också så mycket mindre. Kan inte minnas exakt när jag slutade amma t.ex. men det var nog ganska mycket tidigare, vid kanske sju månader. Han började bita och var inte alls intresserad han heller mera.

Hade du bestämt namnen sedan innan?

Ja, mina tvillingar skulle ju heta Nonna Filippa Alexandra och Nella Viola Cecilia. Men nu blev det ju inte så.. Barnens namn bestämde vi såklart helt tillsammans. Tror att vi låg i sängen en helgmorgon och bestämde storebrors namn. Lillebrors namn bestämde vi en sommarfrukost på terassen.

 

vecka 40+1

 

Ett råd till blivande mödrar?

Läs inte för mycket på olika forum. Fråga folk som har erfarenhet och som du litar på. Det kan vara mycket härligare eller jobbigare än vad du förväntat dig! Ställ inte för höga krav på dig själv och njut av varje dag som går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s